Wanneer wordt er gespeeld?

Omdat het verre van een evidentie is om met 6 of 8 personen een voor iedereen passend moment doorheen de week te vinden, stappen we bij deze teamquiz af van het originele Corona Cup-idee waarbij er gedurende de ganse week kan worden gespeeld. In de plaats daarvan organiseren we op maandag- en woensdagavond enkele sessies waarin er kan gespeeld worden. Bij uw inschrijving geef je dus door welke dagen kunnen voor je team, zodat we daarmee voor de eerste pouleloting rekening mee kunnen houden. Puur praktisch spreek je dus elke week een tijdstip af met je tegenstanders waarop jullie wedstrijd wordt gespeeld, en sturen wij een Zoom-invite door naar alle spelers. Op het afgesproken uur worden alle teams die op hetzelfde uur tegen mekaar spelen door de organisatie in de Zoom-room in aparte break-outrooms geplaatst zodat de wedstrijden simultaan kunnen plaatsvinden. De organisatie blijft ook gedurende de ganse tijd aanwezig in de Zoom-room, en kan dus bij vragen of discussies indien nodig snel interveniëren.

Wie leest mijn wedstrijd voor?

We vragen in dit format aan teams om voor alle wedstrijden zelf een voorlezer of een ‘scorer’ te voorzien. De ploeg die als ‘thuisploeg’ in het speelschema staat uitgeloot voorziet in principe een voorlezer. Indien er onderling andere afspraken worden gemaakt waarmee beide ploegen akkoord zijn, is dit uiteraard ook OK. De voorlezer of scorer kan een speler van je team zijn dat zelf niet speelt, maar dit kan evengoed je niet meespelende partner, een vriend of kennis zijn die je hiervoor inschakelt.

Mochten er ploegen geen voorlezers of scorers ter beschikking hebben, willen we hen uiteraard de toegang tot de competitie niet voor deze reden ontzeggen. We verrekenen dan wel een toeslag van €5 op het inschrijvingsgeld van volgend seizoen per wedstrijd waar de organisatie een voorlezer diende te voorzien.

Prijs

Voor deelname aan de ganse competitie vragen wij een bedrag van €50

  • Vijf weken quizplezier in een uniek format, en de kans om tegen ploegen van over gans Vlaanderen te spelen
  • In totaal 300 kwalitatieve vragen
  • Elke week een uitgebreide analyse van alle gespeelde wedstrijden met statistieken van best presterende spelers/teams, moeilijkste vragen, etc.

Kan ik zowel aan de ‘Pro’- als aan de ‘Recreatieve’-variant deelnemen?

Om alles praktisch haalbaar te houden naar speelschema toe, vragen we om een keuze te maken tussen de ‘Pro’ en de ‘Recreatieve’ competitie.

Planning wedstrijden

Alle ingeschreven deelnemers ontvangen elke zondagavond een e-mail met daarin de loting voor de komende week. Hierbij vinden jullie ook de e-mailadressen van jullie opponenten terug: jullie spreken onderling een tijdstip af om gedurende die week jullie wedstrijd te spelen. Dit kan bijvoorbeeld door een Doodle aan te maken, of gewoon via e-mail af te spreken. In de mail met de loting zit ook een link naar een Google Forms-formulier, waar één van de spelers het afgesproken tijdstip kan vastleggen. Uiterlijk dinsdagavond 18u moeten alle wedstrijden voor die week ingepland zijn. Op de website verschijnt er een link naar een Google Spreadsheet waar deelnemers alle afgesproken tijdstippen per poule kunnen terugvinden, en zich ook kandidaat kunnen stellen om een manche te proctoren. Alle matchen dienen uiterlijk tegen zondag om 18:00 te zijn gespeeld.

Proctors

Elke wedstrijd wordt geleid door een zogenaamde proctor. Deze persoon leest de vragen voor, en volgt de score op via het online scorebord. De eerste wedstrijden van elke week zullen geleid worden door mensen van de organisatie. Nadat je je eigen wedstrijd gespeeld hebt, kan je je kandidaat stellen om zelf proctor te zijn van een wedstrijd die week. Wie proctor is voor meerdere wedstrijden gedurende een seizoen, kan rekenen op verminderd inschrijvingsgeld voor het volgende seizoen.

Eerlijkheid

We voorzien wellicht nog een prijsje voor de finalisten/winnaar, maar we gaan hier heel duidelijk in zijn: er valt geen gouden kalf of Samsung QLED TV te winnen in deze Corona Cup, dus speel het spel aub eerlijk. De Coronacup is een initiatief met als doel om in quizloze tijden terug wat sociale interactie te genereren, dus hou het aub fijn voor je medekandidaten. Wij rekenen op de integriteit van alle deelnemers om geen verboden hulpmiddelen (internet, GSM, naslagwerken) te consulteren bij het spelen van de Corona Cup. Daarom adviseren wij ook aan alle proctors om de ‘Regi-regel’ als maatstaf te hanteren: de handen van de spelers dienen zoveel mogelijk zichtbaar te zijn, en de proctor zal indien nodig deelnemers hier ook op aanspreken. Je hebt de handen – buiten het mogelijk dwangmatig nagelbijten bij spannende spelsituaties – voor niets nodig, aangezien je gewoon naar de vragen luistert en daarop probeert te antwoorden.

FAQ

Problemen bij vastleggen van een wedstrijd

We hebben de speeltijd per wedstrijd bewust op 7 dagen gezet, om zo planningsproblemen bij deelnemers hopelijk tot een minimum te reduceren. Indien er toch geen tijdstip kan overeengekomen worden, gelieve dan snel contact op te nemen met ons. We proberen dan als organisatie te bemiddelen en een oplossing te voorzien. Indien er geen oplossing mogelijk blijkt te zijn, behouden we ons als organisatie het recht om te vragen om de quiz met drie personen te spelen. Deze beslissing kan uiteraard enkel door de organisatie worden genomen, en is een uitzonderlijke en finale maatregel.

Een speler is te laat of komt niet opdagen

Indien een speler niet op het afgesproken tijdstip komt opdagen, gelieve dan de organisatie snel te verwittigen. We proberen de ontbrekende speler dan te contacteren. We vragen aan de spelers om 15 minuten te wachten: wanneer de speler dan nog niet aanwezig is, zijn er twee opties. Indien de wedstrijd in het begin van de week (tot en met woensdagavond) wordt gespeeld, vragen we om de wedstrijd te herplannen naar een later moment in de week. Indien het overleg tussen medespelers reeds duidelijk maakte dat er geen passend tijdstip later op de week meer kon gevonden worden, kan de wedstrijd met drie spelers gespeeld worden. Wanneer de wedstrijd in het tweede deel van de week gepland stond (dus vanaf donderdagmorgen), dient er geen ander moment gezocht te worden en wordt de wedstrijd met drie gespeeld.

Om spelers die met drie een wedstrijd dienen af te werken niet te benadelen, worden alle vragen hier ook voorgelezen. De vragen voor de ontbrekende speler worden door de proctor voorgelezen, waarna de speler met op dat moment de minste bonuspogingen 15 seconden krijgt om na te denken. De twee spelers die mogelijk nadien nog aan beurt komen, dienen net zoals in het reguliere format binnen de 3 seconden te antwoorden nadat ze door de proctor de beurt krijgen toegewezen.

Welk platform moeten we kiezen voor de wedstrijd?

Een klein half jaar empirisch onderzoek met als thema ‘online quizzen in Coronatijden’ heeft ons ervan overtuigd dat Zoom voor dit format het meest gebruiksvriendelijke platform is. Het is voor de proctor zeer makkelijk om z’n scherm te delen waarbij de deelnemers het scoreverloop makkelijk kunnen volgen, en het is zeer intuïtief in gebruik en inlogprocedure. In principe is de gratis versie van Zoom beperkt tot 40 minuten, en dat is ook ongeveer de tijd die u zal nodig hebben om een wedstrijd te voltooien. Indien u omwille van security- of andere redenen toch graag voor een ander platform ( Skype, Webex, Jitsi, Teams, Google Meet, …) opteert, is dit voor ons uiteraard ook OK.

–>